1. rész | 2. rész | 3. rész

Ha most kezdenéd el a League of Legends -et (röviden LoL-t), és nem tudod, hogyan érdemes nekilátni a szintek megszerzésének illetve a ranglétra mászásának, ez a rövid összefoglaló cikksorozat segítségedre lehet, hogy könnyebben belerázódj a Szurdokban mindennap folyó küzdelmekbe.

yBqNajw

Sorozatunkban szó lesz, rúnákról, mesterségekről, idéző varázslatokról és mindenféle technikai fortélyról, ami a meccsek során előjöhet. Ez a bevezető cikk általánosságában próbál tanácsot adni a néhol keservesnek tűnő szintezéshez.

A legnagyobb segítség természetesen az lehet, hogyha a játékon belül mindent alaposan elolvasol. Melyik képesség mit jelent, mit tudnak a tárgyak és mennyibe kerülnek… stb. Ezeket itt nem fogom részletezni. (Zárójelesen leírom a fontosabb kifejezések angol megfelelőjét, a játékon belül a külföldi csapattársak ezekre fognak hivatkozni.)

Miután rámész a gomb gombra, ki kell választanod hogyan szeretnél játszani: PVP  (Players vs. Players: élő emberek – élő emberek ellen), Emberek vs. MI (A Te csapatod emberekből áll, az ellenfélé botokból), Egyéni (létrehozhatsz saját szobát, ahol te állítasz be mindent vagy akár csatlakozhatsz is egyhez) vagy pedig Gyakorolni szeretnél, ahol a játék végigvezet az alapokon.

sssssssssssssssssssssssss

Kattints a nagyobb méretért

Ezután játékmódot választasz. A játéknak több féle módja van, Klasszikus, Dominion és ARAM:

 • Klasszikus
  • Idézők Szurdoka (angolul: Summoner’s Rift) – 5v5 (5 játékos van mindkét csapatban), kb. 30-40 percig tart átlagosan
   • Normál – nincs tétje
    • Csapatépítő: A csapatkapitány választja ki a hősöket, játékosokat és szerepeket
    • Vak mód: Mindenki egyszerre választ hőst, az ellenfélét NEM lehet látni, 3-3 kitiltás
    • Draft mód: A két csapat a kitiltások (3-3) után felváltva választ hőst, lehet látni az ellenfél hősét
   • Rangsorolt egyéni / páros – ugyan olyan mint a normál, azzal a kivétellel, hogy ezt sokkal komolyabban veszik, valamint pontra (LP-re) megy amiből adódóan kapsz egy rangot is
    • Draft mód
   • Rangsorolt csapat – ugyan az mint az egyéni, csak ide előre összeállított csapattal lehet belépni
    • Draft mód
  • Kanyargó Rengeteg (angolul: Twisted Treeline) – 3v3 (3 játékos van mindkét csapatban), kb. 20-30 percig tart átlagosan
   • Normál
    •  Vak mód
   • Rangsorolt csapat
    • Draft mód
 • Dominion
  • Kristályseb (angolul: The Crystar Scar) – 5v5, kb. 15-25 percig tart átlagosan
   • Normál
    • Vak mód
    • Draft mód
 • ARAM – „All Random All Mid” kifejezésből, ami kb. annyit tesz, hogy mindenki véletlenszerűen kap egy hőst (a már meglévők közül) és mindenki csak azon az egyetlen középső ösvényen játszik egymás ellen, 5v5, kb. 20-30 percig tart átlagosan
  • Órdító szakadék (angolul: Howling Abyss)
   • Normál
    • Véletlen mód

A Gyakorlás módban megismerkedhetsz az alapokkal és Egyéni játékmódban magával a térképekkel is. Nagyon nem mélyednék bele ezeknek a technikai részleteikbe, hisz erre való a kiképzés, úgyhogy inkább adnék bár hasznosnak vélt tanácsot, de előbb pár szóban magáról a játékról, mint egészről.

A Leage of Legends (mostantól LoL) egy nagyon egyszerű „sakk” alapokon nyugvó játék, amiben te a bábu szerepét töltöd be. Egyszerű végcélja van: Pusztítsd el az ellenség „Nexus kristályát”! Ezt a célt tartsd mindig a fejedben! (Sajnos sok, akár profi játékos is képes elfelejteni, hogy mi is a játék valódi célja és ezzel elrontani a játékélményt. Nem ölések számáról vagy aranygyűjtögetésről (farmolásról) szól a játék, bár ezek is fontosak.)

Amit jobb, ha előre megjegyzel az az, hogy ez a játék: nagyon (NAGYON) kompetitív. Mindig mindenki (a normális játékos legalábbis) a legjobbat próbálja kihozni magából, úgyhogy ne csodálkozz, ha egy-két keményebb meccs alatt leizzadsz mintha egy félmaratont futottál volna. Minden meccs pont ettől a versenyszerűségtől izgalmas, akkor is, ha ugyanazon a pályán játszódik ezredszerre is. Emiatt a tulajdonsága miatt lett mára az egyik legnépszerűbb e-sport. Nézd a közvetítéseket, ha van időd, mert nagyon izgalmasak tudnak lenni akár az évközi meccsek is, és nem utolsó sorban sokat tanulhatsz a profiktól!

A Twitch az egyik legnépszerűbb streamelő oldal, ahol rengeteg profi játékostól lehet tanulni

A Twitch az egyik legnépszerűbb streamelő oldal, ahol rengeteg profi játékostól lehet tanulni

Ha már jobban belejöttél, átlátod mi történik a pályán, és az angol sem okoz problémát, akkor a ezeknek a profiknak a közvetítését (streamjét) ajánlom:

 • Scarra, CLG csapat edzője, exDignitas középső ösvényén játszó frontembere, nagyon sokat magyaráz, és nagyon jól átlátja a játékot.
 • WingsofdeathX szabadúszó, általában a felsőösvényen játszó profi, ő is sokat magyaráz.
 • Nightblue (ha visszakapja az accountjait) és TheOddOne TSM ex-dzsungelese, mindketten kiválóak és minden lépésüket megindokolják.
 • Enternzwerg egy viszonylag ismeretlen európai szabadúszó, ritkán közvetít, de nagyon áthatóan ad leírásokat a játékról magáról. Ő a lövész szerepét tölti be, ha lehet.
 • Támogatók közül sok jó van, jómagam a belga Krepo közvetítését preferálom. Nagyon jófej, higgadt és sokat lehet tanulni tőle is.

Ahhoz, hogy sikerélményekben viszonylag gazdagon és hatékonyan juss el a 30-as szintre én a következőket ajánlom neked: Legalább addig, amíg az összes varázslatot nem szerzed meg (ez 10. szinten lesz), játsszál csak nyugodtan bot ellenfelek ellen a klasszikus Idézők Szurdoka térképen. Igaz, így lassabban jön a tapasztalati pont, de elég időd lesz kiismerni a pályát és jó pár hőst is addig. Már az 5. szinttől engedi a játék, hogy élő ellenfelek ellen menjél (PVP), de én ezt nem ajánlom, mindjárt ki is fejtem miért.

Sajnos az alacsony szinteken is tömegesen megjelentek a „smurf”-nek vagy „smurfer”-nek nevezett játékosok. Ez azt jelenti, hogy valaki, akinek van egy rendes fő fiókja (=accountja) az felszintez (felhúz) még egyet.  Annak, hogy ezt miért csinálja valaki, sok oka lehet, pl.: EU-Nyugaton van már egy neki, de a Keleti szerveren is akar játszani. Esetleg a fő accountját valamilyen okból letiltották (=bannolták), akár időlegesen vagy véglegesen (csak hogy a rosszabbak közül is említsek). Sajnos sok olyan van, akik eladásra szánják és azért húznak fel egyet, sokszor ezt egy scriptelt BOT programmal csinálják. Elég nagy számban futhat össze az ember BOT-okkal az alacsonyabb szinteken, ha esetleg Dominion vagy ARAM módban játszik, ezért is maradj a Szurdoknál, az a biztos. A lényeg az az, hogy az elején, neked kevés fogalmad lesz arról, mi micsoda a pályán és az 5. szint után (lvl5) amikor már játszhatsz élő ellenfelek ellen is (PVP), csupa olyan játékos között találhatod magad (mind a saját, mind az ellenfél csapatában) akik régi motorosok, ismerik a játék csínját-bínját és kevéssé elnézőek a kezdő játékosokkal szemben. Sajnos a játék versenyistálló jellegéből adódik ez a viselkedés, mindenki foggal, körömmel nyerni akar. 🙂

A neved mellett látszik az aktuális RP és IP egyenleged

A neved mellett látszik az aktuális RP és IP egyenleged

A játékban kétféle valuta van. A cég nevét is viselő RPRiot Pont (=RP) és a meccsek után kapott IPHatás Pont (=Influence Point, IP).

Riot Pontot csak rendes valódi pénzzel történő vásárlásból tudsz szerezni a játék, bolti rendszerén belül. Az én tanácsom az, hogy 30as szintig NE VEGYÉL RP-t és utána is csak jól megfontoltan. Ne dobj ki több ezer forintot a legelején, hogy aztán esetleg megunnád a játékot vagy azt a hőst és ezért kárba vesszen. Ha már 20as szint felett vagy és tetszik a játék nagyon, de kicsit unod a szintezést akkor talán érdemes beruházni TP (tapasztalati pont =xp) növelőkre, de azt is csak akkor, ha tényleg jól meggondoltad. RP-ből rúnákon kívül mindent tudsz venni: hősöket, hőskinézeteket, őrszemkinézeteket, rúnaoldalakat, TP és HP növelőket (HP növelőt ne vegyél… akkor már érdemesebb egy adott hőst/kinézetet venni…).

Hatás Pontot (IP) a meccsek után kapsz (vesztett meccs után is jár, de akkor kevesebb) ebből tudsz venni rúnákat, hősöket, rúnaoldalakat. Minden nap van egy „Napi első győzelemért járó bónusz” ez fixen 150 IP. Nagyon fontos! Rúnákat csak IP-ből tudsz venni, RP-ből nem (jelenleg legalábbis, ez változhat)! Amit javaslok az az, hogy az elején, ne vegyél semmit. Játsszál nyugodtan, ismerkedj a játékkal, gyűjtögesd az IP-t, és amikor elérsz 20-as szint fölé és már nagyjából érzed, hogy melyik hős/pozíció tetszik neked akkor arra elköltheted nyugodt szívvel, az már nem fog kárba veszni, hisz addigra valamilyen ismereted lesz a játékról. Ne aggódj, minden héten van 10 ingyenes hős, amit lehet játszani, ki lehet próbálni, úgyhogy már az elején sem maradsz hős nélkül, még ha nincs is a birtokodban egy sem.

Bevezetésnek egyelőre ennyit. A következő megjelenő részekben mindent részletesen átveszünk, így mire 30-ra eljutsz, már tapasztaltabb játékosként vetheted bele magad a rangsorolt küzdelmekbe, mint a legtöbb régebb óta játszó idéző.