Ki ne hallott volna róla, vagy tapasztalta meg személyesen  a közelmúltban egyre gyakoribbá váló „lag” negatív hatásait? Legyen EUW vagy NA, pro vagy kezdő játékos, streamer vagy casual, mindenki legnagyobb ellensége az áldozatokban nem válogat.  Az internet népe erre frappáns mémekkel reagált, illetve a lolt nem játszóknak  is ismerősnek hathatnak „rito plox” vagy „fix euw” már-már szállóigévé vált kifejezései.

Nos, mindenki örömére, a vezetőség úgy döntött, hogy felszámolja a problémát, és az alábbi posztot osztották meg a nagyérdemű publikummal:

„Üdv mindenki!
Újra itt van Riot Ahab, hogy még több infót osszon meg arról, hogy mit is teszünk a keleti parti ping problémák orvoslására. Mostanra már valószínűleg ismeritek az észak-amerikai szerverparkjaink elhelyezkedését, s ezzel együtt a  törekvéseinket, amiket a Kanada és az Államok közötti ping egyenlőtlenségek felszámolása érdekében teszünk. Ezekről részletesebben olvashattok itt(angolul).

A mai nap szeretném bemutatni Riot WizardOTL-t (régebbi nevén Riot WizardoftheLake), aki eddig igencsak elfoglalt volt, hiszen az említett hálózatnak a második fázisán dolgozott, dedikált hálózat kialakítása a League of Legends számára.

Miért is tesszük ezt? Jelenleg az ISP-k (Internet Service Provider – internetszolgáltató) fő célja a nagy adatcsomagok (másod)percek alatti továbbítása, ami bufferelős alkalmazásoknál kifejezetten előnyös (Youtube, Netflix), ellenben a valós idejű játékokkal, amikhez esszenciális követelmény a kis méretű adatok milliszekundumok alatt továbbitása. Rádasául, az internet kapcsolatod sokszor az egész országot beutazza, ahelyett hogy egyből a célba érne, és ezzel olyan minőségbeli javulást okozva, hogy nem lehetne megmondani a különbséget az ország másik végéből játszó és a szerverrel egy utcában lakó játékos között.

Ezért döntöttünk úgy, hogy saját hálózatot alakítunk ki a League of Legends adatforgalmára, és a a kanadai és államokbeli internekszolgáltatókkal együttműködve csatlakoztatjuk egymáshoz a saját hálózatunkon a játékosokat.

Nagyon sok finomhangolás áll még előttünk, és ahogy egyre több és több részt adunk a kiépítési folyamathoz, számítunk a segítségetekre.  Néhány csatlakozás nemes egyszerűséggel besülhet, vagy hosszab útvonalat fut be a hálózaton, mint kellene, ezért ha hirtelen ugrást tapasztaltál a pingedben november óta, kérlek tudatsd velünk ezzel a kérdőívvel.

Eléggé sokrétű a téma, ezért gondoltuk azt, hogy legjobban egy Q&A (kérdezz-felelek) forma a legjobb megoldás a kommunikációra. A következő 4 órában válaszolhattok a kérdésekre, és a  kíváncsiak pedig nyakig elmerülhetnek benne.”

Akiket érdekel a technikai háttér is, íme a Q&A utáni poszt:

„Sok játékosnak minőségbeli javulást kellene észrevennie, amint az új észak-amerikai hálózat működésbe lép. Ezen fejlesztések kisebb pinget, kevesebb adatveszteséget, és stabilabb kapcsolatot jelentenek (kevesebb DC). Az adatveszteség, a pingelés illetve a stabilitás nem mindenkinél ugyanolyan irányban változik, ez függ a lakhelyétől illetve a szolgáltatóktól is (hogyan csatlakoznak a szolgáltatók a Riot hálózatához.).

A fent említett hármas nem függ mindig egymástól, és sok dolog tudja befolyásolni. Amikor a hálózat minőségéről beszélünk, elsődleges szempont a stabilitás, a kisebb adatveszteség, és a ping, ebben a sorrendben. Nem tudsz játszani a játékkal, ha nem tudsz csatlakozni, több lagban lesz részed ha nagy az adatveszteség, végül a ping akkor probléma ha jelentősen magassá vagy instabillá válik (fel-le ugrál a játék során).

A játék kliense a játékosok számára ugyan csak a pinget mutatja, viszont követi a stabilitást és az adatveszteséget egyaránt a Riot számára (illetve a clint log fájlokban) közel valós időben (igaz, akár egy napig is eltart az, hogy átrágjuk magunkat az adatokon, mire ráakadunk a hiba forrására, így nem valós időben vesszünk észre a hálózati hibákat). Néha az adatveszteség megmutatkozig a pingedben, ekkor látod hogy fel-le ugrál, és ez a játékban laghoz vezet.

A kisebb ping a játékosok számára fontos, hiszen minél kisebb, annál „kellemesebb” a játék, és ez bír a legnagyobb jelentőséggel számukra. Hogy a ping mekkora, illetve hogy milyennek érzik a játékosok, az egyéntől függ, de általános igazság, hogy minél kisebb, annál jobb (ezt megerősíti, hogy 160-ról 90-re csökkenés nagyobb hatással bír, mint 110-ről 40-re). A kisebb ping segíthet az adatveszteség enyhítésében is, mivel a játék gyorsabban vissza tudja állítani az elveszett adatcsomagokat. Mivel az Internet egy laza gyűjteménye a privát és nyílt hálózatoknak, a ping egy olyan tényező, ami a játékosok között folyamatosan változni fog. Néhány játékos enyhe emelkedést, míg mások enyhe csökkenést tapasztalhatnak, amikor az új hálózatunk letbe lép. Célunk, hogy minél több játékos javára váljon ez, majd a felmerülő problémákat a rossz minőségű hálózattal kapcsolatban az internetszolgáltatókkal együtt orvosoljuk.”

Most, hogy mindenki izgatott, fontos újra hangsúlyozni, hogy ez a hónapok óta dédelgetett terv egyelőre csak kísérleti állapotban van, és az USA a fő célpontja. Persze idővel az EU szerverekre is betör a forradalom, és a megújulással vegyes lagmentes szabadság szele fog ledönteni a … székünkről. Addig is marad nekünk a kolbászillat 🙂