A mai nappal elindul az 5.4-es PBE ciklus egy raklapnyi frissítéssel: Zilean képességei kerültek a kísérleti osztály kezei alá, emellett új képességikonokat is kap, DJ Sona Asztrális állása kap új animációt és persze nem maradhatnak el a balanszváltozások sem!

startbanner

Görgess tovább az infókért!

(Figyelmeztetés: A PBE tartalom képlékeny és kísérleti jellegű – a jelenlegi állapot nem reflektál teljes mértékben arra, amilyen állapotban az élő szervereket fogja elérni. Kérjük, e szempontok alapján bontakozzatok jóslatokba.)

„Az idő nekünk dolgozik” – Zilean

zil1

20thCenturyFaux vezeti fel nekünk az 5.4-es ciklus egyik sarokpontjának számító Zilean-fejlesztést:

„Itt az idő.

Amióta a passzívja helyi lett egészpályás helyett, Zilean nem volt túl sikeres a Szurdokban. Ráadásként a képességei nehezen tették lehetővé a bővítést – az R max életerőn hozza vissza a csapattársakat vagy épp saját magát, a Q annyi sebzést okoz, hogy muszáj volt mellérendelni nagy manaigényt, megelőzve, hogy Zilean automatikusan nyerje az ösvényét. Ha netán buffoltuk volna a passzívját vagy a W, azzal kb. a Q-ját buffoltuk volna, az E-je pedig azonnali hatállyal lassít vagy gyorsít. Így tehát varázslatai természeténél fogva és főleg a Q célzása miatt, lehetetlen volt számunkra, hogy épkézláb módon tudjunk némi erőt adni Zilean kezébe, holott szüksége volt rá. Mivel az összes sebzését célzott módon osztja ki, ezért elég egysíkú módon lehetett vele és ellene játszani, így általában elég egyértelmű volt a végeredmény.

A kozmikus erők óvatos finomhangolása során Zilean kibogozta ezt a rejtély egyetlen húzással: a célzott Időzített bombát egy eldobott ragacsos bombára cserélte. Az Időzített bombát mostantól kezdve a helyére dobja, ami az első arra járó egységhez tapad (hősök előnyben!), és akkor is megmarad, ha csak simán földet ér. Azáltal, hogy adtunk az ellenfeleknek némi módot arra, hogy tudjanak az Időzített bomba ellen játszani, Zilean jobban ki tudja használni az erőit. Sokkal jobban.

Hasonlóan a mostanihoz, ha két bombát rakunk egy célpontra, az első azonnal felrobban – azonban az új bomba már elkábítja a környéken levőket, így ez lett a játék legnagyobb területi kábítása, ami nem végső varázslat. Az Időzített bombák kevesebb manába kerülnek és nagyobb a hatótávjuk, igaz némileg kevesebbet sebeznek. Azáltal, hogy a bombák aktívak maradnak a földön, Zilean képes nagyobb zónákat kialakítani a térképen, így elzárhat átjárókat, kikémlelhet bokrokat vagy éppen két bombát egy helyre helyezve azonnal elkábíthatja az arra haladó ellenfeleket, miközben nagy sebzést okoz – egyszóval hatásosan tudja irányítani a környezetét. És persze a szövetséges hősökre is tud bombákat pakolni, hogy körülöttük kábítsa el az ellenfeleket.

Az Időhajlítást túltöltöttük, lecsökkentve a manaigényt és a töltési időt. Első szinten kisebb a hatékonysága és a varázslat hatótávját is nagyjából hasonló szintre hoztuk a legtöbb lövész alaptámadásának távjával, hogy ezzel is megtartsuk a Q használatának nehézségét – használhatja az Időhajlítást, hogy biztosítson egy kábítást, de ehhez rizikót kell vállalnia. Az Időhajlításnak most már nem az időtartama nő szintenként, hanem a hatásfoka: 5. szintjén már 99%-os lassítást/gyorsítást ér el, így növeltük a kési játékra a fogékonyságát és hatásfokát.

Következő: Zilean Korvarázsát leválasztottuk a Visszatekerésről, így a visszatöltési ideje 120/90/60 lett a 180/180/180 helyett, de a Visszatekerés már nem hat rá. Ez a változás fontos a hős változtathatósága miatt – előzőleg nem volt módunk rá, hogy a Korvarázs töltési idejével variáljunk a késői játékban, anélkül, hogy ne változtassuk meg a korai játékban vagy épp, hogy ne változtassunk nagyot a Visszatekerésen. Ez a módosítás közepesen pozitív Zilean számára, amíg nem 5. szintú a Visszatekerése és maxos a töltési idő csökkentése, amikor is egy picit nerfnek számít. Az ötlet lényege az volt, hogy a Korvarázs késői játékbeli lényegét csökkentsük, így már nem ez számít Zilean fő erejének.

Zilean alaptámadásának időzítése időtlen idők óta az egyik legrosszabb volt a játékban, de a bombadobálás során edződött annyit a karja, hogy mostantól már sokkal könnyebben last-hiteli a minionokat. Támadási hatótávja Ashe-ével és Varuséval volt egyenlő, főleg mivel ő az egyik legidősebb hősünk, úgyhogy ezt is egy szintre hoztuk a mostani lövészekével (550-ről 600-ra).

Végezetül, hogy ne csak erős legyen, hanem erősnek is tűnjön, a vizuális hatások és a varázslatok ikonjai is módosítva lettek. Zilean újra menő lett ;)”

A leglátványosabb változás az Időzített bombát (Q) érte – amit most már dobni kell (mint a Corki vagy a Ziggs Q-t) és elkábít mindenkit a környéken, ha duplán bombáztok!

Frissített Időzített bomba (Q) leírás:

zil2

„Zilean eldob egy időzített bombát egy adott területre. A bomba „hozzáragad” az első egységhez, ami kis hatótávon belülre kerül (hősök előnyben!) 3 másodperc múlva felrobban, kiosztva X mágikus sebzést a környéken álló ellenségeknek.

Két bombát egy egységre téve az első korábban robban fel, elkábítva az ellenségeket 1.1/1.2/1.3/1.4/1.5 másodpercre.”

zil3

zil4

zil5

[A kisebb kör a „felvételi” távolság, míg a nagyobb a robbanási távolság.]

zil6

Zilean új effekteket is kapott, méghozzá a W és az E lett felújítva!

zil7

zil8

zil9

Lejjebb találhattok egy előnézeti videót, ami az új effekteket mutatja be élesben:

Új kinézethez és megváltoztatott varázslatok mellé új ikonok is dukálnak Zileannak, íme:

zilicon1 zilicon2 zilicon3 zilicon4 zilicon5

[Passive, Q, W, E, R]

DJ Sona

Mint ahogy az a korábbiakban említésre került, DJ Sona továbbra is marad PBE-n!

sona1

Íme, egy frissített videó mindazoknak, akik lemaradtak volna az előző ciklusban történt bemutatkozásáról! Csekkoljátok le DJ Sonát, a következő legfőbb hőskinézetet és az ő Kinetikus, Sokkoló és Asztrális alakjait!

Ahogy azt már észrevehettétek, a mai frissítésben megújult némileg az Asztrális kinézet, így amikor megáll Sona, nekiáll ide-oda táncolni.

Balansz változások

( * Emlékeztető *: A PBE szerver egy olyan tesztelői környezet, ahol új, kísérleti, és néha radikális változások történnek. Amiket lentebb láthatsz, hiányosak lehetnek mind tartalomban, mind változtatásokban, amik még nem lettek a PBE-hez hozzáadva – ne veszítsd el a fejed! Ezek nem hivatalos közzétételek. )

Hősök

Sona

 • Alap Mana-regen nőtt 1.6-ról 1.8-ra
 • Mana-regen / másodperc/ szint csökkent 0.13-ról 0.08-ra
 • Alap életerő csökkent 497.6-ról 482.36-ra
 • Életerő / szint nőtt 70-ról 77-re
 • Mozgási sebesség csökkent 330-ról 325-re
 • Alapsebzés csökkent 52.04-ről 50.04-re
  • [Megjegyzés: Ezek a változások az 5.3-as patchhez képest lettek visszaállítva.]

Zilean

 • Támadási hatótáv csökkent 600-ról 550-re
 • Alappáncél nőtt 134-ről 19.134-re
 • Időzített bomba (Q) :
  balance1

  • Célzás – A Q-t most már területre dobja Zilean, nem pedig célpontra. Az első „járókelő”, aki belép a hatótávba, felveszi a bombát.
   • 20thCenturyFaux szerint – „prioritások: bármi bombával > ellenséges hős > szövetséges hős > ellenséges minion > szövetséges minion”
  • Új hatás– „Ha két bombát teszünk egy ellenségre, az első bomba korábban robban el és elkábítja a hatótávban levő ellenségeket 1.1/1.2/1.3/1.4/1.5 másodpercre.”
  • Sebzés csökkent 90/145/200/260/320 (+90% mágikus sebzés)-ről 75/115/165/230/300 (+80% mágikus sebzés )-re
  • Detonáció ideje csökkent 4 másodpercről 3 másodpercre
  • Manaigény csökkent 70/85/100/115/135-ről 60/70/80/90/100-ra
  • Töltési idő változott 10-ről 12/11/10/9/8-ra
 • Visszatekerés (W):balance2
  • Mostantól csak az alapvarázslatok töltési idejét csökkenti, az R-ét nem.
 • Időhajlítás (E) :balance3
  • Manaigény csökkent 80-ról 50/55/60/65/70-re
  • Töltési idő csökkent 20-ról 15-re
  • Hatótáv csökkent 700-ról 550-re
  • Lassítás/Gyorsítás változott 55% és 2.5 másodpercről 40/55/70/85/99% és 2.5/3.25/4/4.75/5.5 másodpercre
 • Korvarázs (R) :balance4
  • Töltési idő csökkent 180-ról 120/90/60-ra
  • Időtartama csökkent 7-ről 5 másodpercre

(forrás: surr@20)