A League of Legends egy multiplayer online battle arena (MOBA) műfajba sorolható, ingyenesen játszható online játék, amely eredetileg 2009-ben látott napvilágot, és amelyet a Riot Games adott ki világszerte (a cikk írásának pillanatában Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában érhető el hivatalosan). Jelenleg a játék Windows és Mac platformra érhető el.

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a League of Legends mögött meghúzódó ötletet, akkor mondhatjuk azt, hogy olyan, mint egy felturbózott sakkjáték. Minden játék statikus térképeken játszódik, ahol semmilyen véletlenszerűen létrehozott elem vagy mesterséges intelligencia által irányított egység sem befolyásolja a játék kimenetelét (leszámítva a folyamatosan újratermelődő minionok hadát, ezek azonban a bármikor beáldozható „parasztok”). Éppen ezért kizárólag a játékosokon és a választott stratégián múlik, hogy ki fog győzedelmeskedni.

LoL_Dominion_Cover_Artwork

LoL_Dominion_Cover_Artwork

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden játék ugyanolyan lenne, hiszen a játékosok minden meccs előtt (adott idő alatt) kiválaszthatják, a rendelkezésükre álló karakterek (hősök) közül melyikkel indulnak csatába, illetve nagyon sok múlik azon is, kik lesznek a csapattársaink, és mennyire sikerül összehangolni a csapatjátékot.

Az egyes összecsapások során három-három (3v3) vagy öt-öt (5v5) játékos nézhet farkasszemet három különböző játékmódban. A Klasszikus játékmódban az adott térképen kell előretörni a másik bázisa (a játékban ennek neve Nexus) felé, és annak elpusztításával lehet győzedelmeskedni. A Dominion játékmódban különböző stratégiailag fontos pontokat kell elfoglalnunk a térképen, majd ezek megtartásával lehet csökkenteni az ellenséges csapat életpontszámát. Az ARAM (All random, All Middle) során pedig teljesen véletlenszerűen választja ki a játék a játékosok által irányítható hősöket.

A játék annyira nagy népszerűségre tett szert, hogy sokan professzionális e-sportként tekintenek rá, és vannak hivatalosan leszerződtetett (szponzorok által támogatott) játékosai is. Az Amerikai Egyesült Államokban ráadásul bekerült a hivatalos e-sport kategóriák közé, így például ha valaki a világbajnokságon szeretne részt venni, sokkal könnyebben juthat vízumhoz a kiutazáshoz.

Maga a játék ingyenesen letölthető és játszható, és csupán akkor kell fizetnünk, ha gyorsabban szeretnénk újabb hősöket vagy egyéb extrákat beszerezni a fegyvertárunkhoz. Így tehát senki sem kerülhet hátrányba, hiszen a League of Legends meccseit követően hatáspontokat kapunk, amikkel ugyanúgy bevásárolhatunk a játék boltjában.  Ebből az okból kifolyólag minden, a League of Legends világával még csak ismerkedő játékosnak csak azt tudjuk javasolni, hogy első lépésként töltsék le a játékot, és próbálják ki azt.

Ezt követően érdemes további ismertetőinket is elolvasnotok, amelyek részletesebb betekintést nyújtanak a játék alapjaiba.