Üdvözlet Idézők!

Mint azt tudjátok, a League of Legends Magyarország is képviselte magát az áprilisi PlayIT rendezvényen, a helyszínen pedig nem kisebb emberekkel találkoztunk, mint a magyar lokalizációért felelős duóval; CéciDoggal és Daedalusszal. A srácok eszméletlenül közvetlenek voltak, még egy interjút is adtak a magazinnak.

céci-daedalusRiot Daedalus és Riot CéciDog

Üdv srácok. Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltok. Kérlek, meséljetek kicsit magatokról, milyen úton kerültetek a Riot Games-hez?

Daedalus

Az én sztorimban nincs semmi különleges. Sok helyről halljuk, hogy Riothoz mennyire nehéz bekerülni, csomó hiedelem kering a neten. Képzeljétek, találkoztunk már UFO-s verzióval is. Személy szerint én már korábban is játékokkal foglalkoztam, fordítottam. Nem telt el olyan hónap, hogy ne fürkésztem volna a Riot Games honlapját, nem-e keresnek egy vállalkozó szellemű magyart, aki a nyakába veszia lokalizációval járó feladatokat. Mikor végre láttam a lehetőséget, megírtam az önéletrajzomat, és beküldtem. Hosszú út vezetett idáig; miután behívtak, rengeteg teszten és interjún kellett helyt állnom, de végül szerencsésen összejött. Másoknak is ezt tudom ajánlani, hogy jelentkezni kell, és ha elég jók, és ügyesen veszik az akadályokat, nekik is sikerül.

CéciDog

Szinte semmiben nem különbözik az enyém Gyuri verziójától. Eléggé régóta érdekelt voltam a játékokban, elsők között voltam, akiknek számítógépe volt otthon. Mondhatni, hogy ebbe nőttem bele. Már akkor tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, ezért folyton néztem a játékipari cégek honlapjait. Mikor ráakadtam a Riot felhívására, már 2 éve játszottam a játékkal. Ott, abban a pillanatban éreztem, hogy engem keresnek, így hát összedobtam az önéletrajzomat, motivációs levelet mellé. Ezek után valóságos interjúdömping következett, ha jól emlékszem 7 vagy 8. Felvétel után pedig, mikor megérkeztem, a következővel fogadtak: “Remélhetőleg olyan jó vagy, mint a másik magyar srác”. Szóval Gyuri magasra tette a lécet :). Aztán kezdődött a munka.

Nagyon sok játékosnak az álma, hogy Riot dolgozó lehessen. Ti hogy élitek ezt meg? Milyen az álommunkát végezni?

Daedalus

Mindig is azt vallottam, hogy az életben nagyon fontos olyan dolgokat csinálni, amit szeretünk. Én Riot tagságom előtt koncerteket szerveztem – mivel eredetileg zenész vagyok -, volt zenekarom is. Ettől függetlenül, sokszor éreztem azt, hogy hétfő reggel mikor felkelek, nincs kedvem bemenni dolgozni. Mióta Riot alkalmazott vagyok, egyszer sem tapasztaltam ezt magamon. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy itt dolgozhatok, hiszen maga a tény, hogy a kedvenc játékával foglalkozhat az ember, az egyszerűen eszméletlen. Ha valaki igazán jól akar csinálni valamit, olyan pályát kell választani, amiben szívét lelkét bele tudja adni, igazán oda tudja tenni magát. Így tudja csak magából kihozni a maximumot.

CéciDog

Szerintem semmi nincs, ami jobban mutatja azt, hogy az ember szereti a munkáját, mint a hétköznapok valósággal egybeolvadnak a hétvégékkel. Sokszor azon kapom magam, hogy a szombat az irodában talál, akár munkáról vagy játékról legyen szó. A többi kolléga is bejár, teljes egészében azonosultak a Riot kultúrával. Az irodákban vannak direkt erre a célra kialakított PC Bang nevű helyek, ahová be lehet menni és játszani, amit gyakran péntekenként ki is használnak az ott dolgozók. Jól érzik magukat, és élvezik a játékot egymás és temérdek sok pizza társaságában. Amióta ott vagyok, azt érzem, mint minden más rioter, hogy szeretem a munkámat, és örömmel megyek be.

Daedalus

Ez nem csak munka, hanem egy életforma, hiszen ez kinövi a munka fogalmát. Nem egyszer előfordul, hogy bent maradsz hétvégén, vagy elmentek valahová szórakozni a kollégákkal, és valakiben felmerül, hogy menjünk vissza az irodába, hátha van valami munka vagy játszhatunk valakivel. Ez marha jó.

kozosDaedalus, Rey, és CéciDog

Biztos eszméletlen lehet. Ha már szóba kerültek a kollégák, szeretnék rákérdezni a friss húsra, Szakira. Kérlek, próbáljátok bemutatni őt, ki is Ő valójában? Mivel foglalkozik?

CéciDog

Nemrég csatlakozott hozzánk, 3 fősre duzzasztva a magyar csapatot, polgári neve Szakács József, facebookon jelöljétek! 🙂 Játékon belül Riot flymojo néven találkozhattok vele. Én azt gondolom, hogy első benyomásra Ő egy eléggé laza és barátságos személyiség, ugyanakkor érezni rajta, hogy rengeteg benne a potenciál, nagyon akarja csinálni. Addig hajtotta az álmát, amíg össze nem jött neki. Most így együtt tervezgetjük a jövőt. Szakmai szempontból sajnos nem sokat tudok róla mondani, mivel Gyurival dolgozik napi szinten.

Daedalus

Szaki olyan srác, aki teljesen beleillik a riot környezetébe és filozófiájába. Most lesz csak 23 éves, előttünk pedig az EA-nél dolgozott, mint tesztelő. Ez nagy szó, lévén hogy alig pár magyar tesztelő tudott eddig elhelyezkedni a nagy cégeknél. Bejárta a világot, koreai egyetemen tanult, Spanyolországban dolgozott, tehát egy tapasztal személyről van szó, ráadásul nem elhanyagolható tény, hogy gamer. Riotnál pedig csak fejlődik, ezért örülök, hogy sikerült leigazolni. Tényleg egy fiatal, munkájába szívét-lelkét beletevő srácról van szó.

daedalus

Kettőtöknek rengeteg munkátok volt a magyar közösség kialakításában, illetve a magyar szinkronban is. Hogyan látjátok a visszajelzéseken, milyen irányba tartotok? Milyen arányban kapjátok a pozitív, illetve a negatív véleményeket? Valamint fejlődött-e a közösség?

CéciDog

Véleményem szerint a szinkron minőségét az határozza meg, hogy az adott országban  milyen arányban használják a játékosok. Magyarországon ez a legnagyobb az arány a lokalizációk közül. Ez szerintem mindent elmond, a magyar játékosok örömmel hallgatják. Arra törekedtünk, hogy minél több szóviccet, kulturális jellegzetességet tegyünk bele, ezzel is érezze a magyar gamer, hogy ez neki készült. A közösségről pedig azt tapasztaljuk, hogy egyre többször jön velünk szembe egy magyar játékos. Én nem látom azt, amit  sokan szoktak mondani, hogy meglátom a magyar játékost, és káromkodok, szidom, pont az ellenkezője történik. Örülnek, ha magyar szót hallanak, szívesen dolgoznak együtt, még a szinkron is jobb közöttük mondjuk ugyanazon az ösvényen játszva.
Szerintem rendezvények terén is fejlődött, növekedett a színvonal, szívesen járnak el a magyarok ezekre. Szociális elemek szintén megvannak a játékban, igen is jó élmény elmenni, és találkozni azokkal, akikkel nap, mint nap játszunk az Idézők Szurdokában. Nyilván van még hova fejlődni, össze lehetne fogni. Leglátványosabb példák ezekre a magyar profi csapatok lehetnének. Egy-egy versenyre összeállnak, de nem küzdenek akár egy éven át, hogy jó eredményeket érjenek el. Mi azon dolgozunk, hogy minél több olyan verseny legyen, ami az együtt maradást igényli, nagymértékben ösztönzően hatna a közösségre.

Daedalus

Mint azt Béci is mondta, ha a számokat nézzük, magas a nyelvi használat. Az egész honosítást úgy indítottam el, hogy a játékosok tudjanak beleszólni, hogy milyen lesz a fordítás, illetve hogy milyen irányban haladjunk tovább. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a játékot kéthetente frissítik, így ha valakinek van véleménye a játékról, fel lehet menni a fórumra. Ott a számtalan ötletetet a vélemények alapján (ha a játék profiljába beleillik), belerakjuk a játék honosításába. A játékosok eddig több mint 500 alkalommal segítették a munkánkat. Nagyon jó látni, hogy szánnak időt rá, hogy posztolják a fórumra az észrevételeiket. Példának vegyük Tristanának az énekét a táncánál. Nekem jobb ötletem nem volt a “rakéta, rakéta, szebb, mint a margaréta, koszorú, koszorú, mért vagy olyan szomorú” helyett, de a játékosok javaslatára nem egy szellemes yordle dalocska született. Nagyon jó ezt látni, hogy a fórumozók ennyire tolják. A becsmérlő hozzászólásokra pedig csak annyit, hogy mint azt már korábban mondtuk, a magyarítás használata csupán egy lehetőség. Ha nektek jobban tetszik az angol verzió, nyugodtan maradjatok annál. A mi célunk az, hogy versenyképes legyen a magyar szinkron, ha viszont egyre több játékos használja, annak mi csak örülünk. Köszönjük, hogy segítetek nekünk ebben.

Tristana_0“Fel, fel lövészek a csatára, Bandlevárosnak oltalmára!”

A legutóbbi LCS spliten elképesztő nagy érdeklődéssel kísérték végig a lolosok, rekord nézőszám született. Daedaluson ott az UoLos póló, nem kérdés, hogy kinek szurkoltok. Mi úgy látjuk ennek a magyar vonatkozását, Csacsi nagyon erős közösség összetartó erő a magyarok között. Erről mi a véleményetek?

CéciDog

Nagyon jó látni az egy mindenkiért, mindenki egyért attitűdöt. Olyan löketet adott a közösségnek, ami megmutatta, hogy aki szeretné elérni a céljait és keményen küzd, annak ott az út, teljesen mindegy, hogy melyik országba születik. Igen is, egy magyar játékos is eljuthat a profi ligába. Igen, ott volt az a 17 ezer néző, viszont azt gondolom, hogy minél több olyan minőségi tartalom kellene, amit közvetítenek a magyarok, ami ilyen számban érdekli az embereket. Már csak ezért is fontos lenne, ha a magyar félprofi csapatok együtt maradnának. Egyik versenyen látom, hogy milyen jól mozognak, milyen szemnek kellemes játékot játszanak, a következő alkalommal viszont nem találom őket, mert szétszéledtek. Nem tudom őket követni a  twitchen, nem tudom megnézni őket a honlapjukon. Arra kéne fókuszálni, hogy egyre több szépen kiépített személyiség legyen, aki hű a csapatához, menedzseréhez, és a céljaihoz. Minél több ilyen helyi hős legyen. Az pedig látszik, hogy különböző felhívásra milyen aktívan reagál a magyar közösség. Rajzversenyen rengetegen pályáztak, a játék szeretetéből rengeteg szép rajz született, sőt még egy rézkarcot is kaptunk. Valamint ne felejtsük el, hogy alakul(gat) egy új videó sorozat is, a Bronzban az Erő. Ezek mind hozzájárulnak a magyar közösség erősödéséhez.

céciCéciDog szereti nézni a magyar csapatok játékát

Zárszóként, mit üzentek a magyar közösségnek?

Daedalus

Csak így tovább, nagyon királyak vagytok, ami viszont fontos lenne: ne utáljuk egymást. Legyünk pozitívak egymás felé. Ugyanúgy, ahogy össze tudunk tartani csacsiért, tartsunk össze másik magyar játékosokkal a közösségért. Ha meglátunk egy másik magyar játékost, örüljünk neki hogy magyar, cosplayesként a cosplayesben ne csak a vetélytársat lássuk, hanem a közösségi érzést erősítve segítsük egymást, hiszen egy célért dolgozunk. Ez igaz a csapatokra is. Ezt próbáljuk felétek közvetíteni, tőlünk is ez a mentalitás jön. A gyűlölködés nem vezet sehová. Bár igaz, ebben már nagyon sokat fejlődött a magyar közösség. A célig hosszú út vezet, de mi azért vagyunk itt, hogy segítsük ezt a fejlődést.

CéciDog

Azzal, hogy van lokalizáció, ezzel párosul egy nemzetközi lol élmény is. Ezt minden játékos megtapasztalja, amikor belép a kliensbe és játszik. Országonként persze van különbség tartalomban és tartalomgyártóknál, de egy közös; mindenki ugyanazt a játékot játssza, és mindenki azért jelentkezik be, mert szereti a játékot, rajong a kedvenc hőséért. Nekem van egy álmom, hogy a hatalmas játékostengerből a magyar játékoscsoport tagja lenni rettenetesen jó élmény legyen, legyek boldog és büszke rá, hogy magyar gamer vagyok. Hiszen annyira nagy a játékosbázis, és annyira jó összefutni valakivel, aki ugyanazt a nyelvet beszéli.

Köszönjünk szépen az interjút, a lokalizációt, és nem utolsó sorban a  kemény munkátokat! Királyak vagytok srácok!csoportkepKözös fotó a szerkesztőséggel: brarid, Rey, Daedalus, Incubus, CéciDog, Ralf

 

Szikora “Sziki” Máté