Biztosan mindannyian láttatok már furán beöltözött embereket, akár buszon, akár a metrón, sőt vonaton is. Sokszor elgondolkozik az ember: hova, miért és mikor? A válasz nem más, mint egy nagyszerű, immár hatalmas rendezvény, mely mérete ellenére még mindig meg tudta őrizni a családias hangulatát, azaz a MondoCon.

Őszintén szólva, nem az első MondoConom volt, amin rész tudtam venni. Egyszer már sikerült eljutnom még pár évvel ezelőtt egy téli megrendezésűre, ahonnan rengeteg pozitív élménnyel tértem vissza. És mi is volt az, ami az egészben engem a legjobban megfogott akkor, és mindennél jobban vártam a mostanit? A családias hangulat, a közvetlen emberek, a sok-sok cosplay, amin lépten-nyomon számat tátottam. Ezek után a legfőbb kérdés az volt, tudja-e teljesíteni ismét ezeket a mérveket a mostani rendezvény, ennyi idő után is (hisz mikor én legutoljára voltam azóta jó pár év eltelt)? A válasz pedig egy határozott igen.

mondocon_2015_nyar01

Ha valakit megállítotok MondoConon, és megkérdezitek miért is jön, vagy épp jár vissza, a válasz a többségnél egyszerűen nem más, mint hogy barátaival találkozni, bandázni. Valahonnan innen is ered maga a légkör és az, hogy itt találkozhattok a legközvetlenebb emberekkel, hiszen nem egy ember nyakában láthatjuk az a bizonyos „Free Hug” feliratú táblát. A másik nagy mérvadója a rendezvénynek természetesen nem más, mint maga a cosplay. Nagyon sok változatos, alaposan kidolgozott, és lenyűgöző darabot láthattam, és itt a gamereknek sem kell irtóznia, hiszen nem áll meg a cosplay világa az animéknél, hanem jó pár League of Legends-es vagy akár Witcher-es karakterrel találkozhatunk életnagyságban (természetesen még sok mással is, ez csak pár példa). Bármelyikük előtt megemelem a kalapot, nem csak azért, mert 40 fokban is képesek beöltözni csak a mi szórakoztatásunkra, hanem bizony rengeteg munkát is beleölnek, hiszen egy-egy szerelés akár egy fél évet is igénybe vesz, mire az elkészül. Természetesen a jutalmuk sem marad el, mivel minden rajongó megtalálja a cosplayesét az általa kedvelt témában, és dicsérő szavak mellet természetesen a selfie sem maradhat el (vigyázat emberek, ide is beszabadult a selfie bot…).

mondocon_2015_nyar02

A képeknél nem áll meg a jutalom, hiszen bármelyik cosplayes, aki a nagyközönség előtt is szerette volna bemutatni az általa elkészített összeállítást, az a nagyszínpadon ezt meg is tehette, ahol nem csak szimplán felvonultak és álltak, hanem egy-egy jelmezhez külön koreográfiát is kitaláltak. Akit pedig nem hozott lázba annyira a cosplay, az is megtalálhatta a maga programját, hiszen a nagyszínpadon különféle koncertek, beszélgetések, illetve táncbemutató is zajlott a nap folyamán. Mi van, ha mindez még se érdekelt? Nem hiszem, hogy ilyen ember lenne, de bizony nekik is ott a válasz, hiszen nem egy „helyszínből” állt a rendezvény.

mondocon_2015_nyar04

Akiket mondjuk, a „hogyan készülnek Mordor fegyverei”, vagy hasonló kérdések izgattak, azok is megtalálták a számításukat a „Kultúr Korner” színpadnál, ahol egész nap előadásokat tartottak különböző témákban. De amennyiben mindez még mindig nem fogott meg, és tényleg csak az ízig-vérig gamer téma érdekel, akkor bizony erre is jön a válasz: a gamerek is ki tudták használni a rendezvényt. Egy külön csarnok lett erre szentelve. A csarnokon belül találhattunk egy nagy színpadot, ahol egész nap különböző esport versenyek zajlottak. Ráadásul nem is csak az „általánosok” voltak megtalálhatóak, hanem Hearthstone, Heroes of the Storm, Mortal Kombat X és Starcraft II is jelen volt. Természetesen késő délután a League of Legends verseny sem maradhatott el, amit Pierce-ék kommentálásával nézhettünk végig. Sajnos a kivetítő picit kicsi volt, és sok esetben emiatt nem lehetett látni, hogy mi is történik, de ez csak egy aprócska probléma, amit szinte egyetlen negatívumként tudok megemlíteni. Akit pedig annyira nem mozgat meg az esport, és más játékok érdekelték, a csarnok végében talált Just Dance-t, ahol akár versenyezhettek is a játékosok, de természetesen szabad játék is volt. Aki pedig nem igazán szeret táncolni, az kipróbálhatta a Naturto Ninja Storm Revolutiont, Minecraftot, Mortal Kombatot, vagy megismerhette a retro játékok világát.

mondocon_2015_nyar03

Összességében én nagyon jól éreztem magam, nagyon jók voltak a programok, és változatosak. A hely is bőven elég volt, még ennyi ember mellett is. Kisebb problémák akadtak, amin lehet javítani és fejlődni, de a rendezvény bőven tudta hozni azt az elvárást, amivel én érkeztem. Nagyon jó volt látni, hogy a gamer társadalom felé is egyre jobban nyitnak, és nem csak a mai „mainstream” játékokkal. A kedvenc LoL-os karaktereimet megelevenedni látni, teljes élet nagyságban, egy örök élményt adott. Szóval bárkinek ajánlom, hiszen mindenki meg tudja találni a maga számításait.