Mindenki tudja, hogy a játékiparban nem csak a férfiak tevékenykednek aktívan, hanem mostanság kezd egyre gyakrabban visszaköszönni egy-egy női játékos is a képernyőről.  Ha felmegyünk a twitch.tv-re napi szinten bukkanunk olyan stream-re, ahol lányok játszanak nagy lelkesedéssel. 

Itt, szerény kis országunkban sem kisebb az igyekezet. Az oldal látogatói közt is rengeteg olyan lány van akik nem csak az e-sport színterét követik figyelemmel, hanem maguk is játékosokká váltak az évek során.

Ilyen játékos Pintér ” Larax ” Liza, akivel oldalunk nem rég interjút készíthetett.

10338324_297747623736116_6430556122329157957_n

Szia Larax, kezdésképp mondanál pár szót magadról, bemutatkoznál azoknak, akik még esetleg nem ismernek téged?

Sziasztok! Pintér (Larax) Lizának hívnak,most júliusban leszek 21 éves. 2012-ben kezdtem el játszani a League of Legends-el. Előtte nem törődtem a számítógépes játékokkal, azonban a barátom igen sok időt töltött a gép előtt, így aztán egyre többször odaültem mellé, végül eljutottunk arra a pontra, hogy én is ki szerettem volna próbálni. Már ott tartok, hogy a második accom húzom fel, ugyanis júliusban kezdem a streamet az Esports-Gear támogatásával.

 

Azt csiripelték a madarak, hogy nagy Fnatic szurkoló vagy Azt hiszem ezzel nem vagy egyedül, mert korábban az olvasóink már bizalmat szavaztak a csapatnak. Te miért pont őket szereted, mi olyan különleges bennük?

Hát igen, valóban a(z) Fnatic a kedvenc csapatom. Mikor elkezdtem nézni a meccseket, a(z) Fnatic játéka annyira lenyűgözött, hogy egyik csapat sem képes átvenni a helyüket a szívemben. Azonkívül, hogy nagyszerűek soloban is, teamként is jól mozognak. Ráadásul most, hogy Rekkles bekerült a csapatba, így még erősebbek. Szeretem bennük, hogy értékelik a támogatást, amit kapnak, és kommunikálnak a rajongókkal. Mindig pozitívan állnak a dolgokhoz, nem töri le a lelkesedésüket semmi és állandóan azon vannak, hogyan legyenek még jobbak. Mivel ennyire szeretem őket, ezért is esett olyan jól, hogy twitterenxPeke, illetve sOAZ is bekövetett, ráadásul olyan szerencsés vagyok, hogy sOAZ hajlandó még egy interjút is készíteni velem, szóval legyetek résen! 

 

Jól tudjuk, hogy a Fnatic nagy riválisa a GambitGaming. Most, hogy Alex Ich már nem a csapat tagja, ugyan úgy menni fog a rivalizálás a két európai „nagyhatalom” közt?

Szerintem Alex Ich nélkül már nem ugyanaz a csapat, legalábbis én nem tudok ugyanúgy tekinteni rájuk, ahogy eddig. A Gambit Alex Ich-el volt egész, és így, hogy most elment, kisebb űrt érzek, mikor ők játszanak. Véleményem szerint már a(z) Fnatic sem élvezi annyira a gamet, mint amennyire eddig tette. Régen volt egy hangulata a(z) Fnatic vs. Gambit meccseknek. Érezni lehetett, hogy élvezik a játékot, azt, hogy ez több, mint szimpla verseny. Alex Ich távozásával eltűnt a szikra. Szóval a kérdésedre válaszolva, nem hiszem, hogy ugyanúgy menni fog a rivalizálás köztük.

10152862_10152331387612505_1344097435_n

Ha már Fnatic… az európai és az amerikai LCS-t is figyelemmel követed? Szerinted mik a legnagyobb különbségek a két bajnokság közt?

Igen, mind a két LCS-t figyelemmel követem. Szerintem különbség az, hogy az európai LCS-ben egy szinten vannak a csapatok, míg az amerikai LCS-ben érezhető egyfajta dominancia. Különbség az is, hogy az EU-ban az új csapatok fellángolása nem tart sokáig, nem igazán tudnak versenyben maradni. Folyamatosan a tradícionális csapatokat láthatjuk, azonban NA-ban vannak olyan erősek az újonnan megalakult csapatok is, hogy képesek legyenek nézőközönség előtt maradni. Nézzük csak meg az LMQ-t… Megemlíthető különbségnek még az is, hogy EU-ban főleg „csapatokra” gondolunk, míg NA-ban inkább kiemelkedő személyek vannak. Értem ezt pl. Bjergsen&Dyrus, Meteos, vagy éppen Doublelift-Aphromooduo.

 

Eddig egy profi női játékost sem láttunk a csapatok összeállításaiban.  Joe Miller egyszer azt mondta, ő szívesen látna lányokat is a felső szinten játszani, a nagyok közt. Neked mi a véleményed, megvalósulhat Joe álma a közeljövőben?

Attól félek, annak a valószínűsége, hogy csaj gamerek legyenek pl. az LCS-ben, elég csekély.. Eleve gond az, hogy a fiúkhoz viszonyítva igen kicsi a lány játékosok száma (ami idővel remélem változni fog). De ha meg is valósulna a dolog, nem hiszem, hogy mostanában lesz, ahhoz elég hosszú utat kell megtenni.

 

Te, mint női játékos mit tapasztalsz az előítéletekkel kapcsolatban? Sokszor elhangzott már a  „Menj vissza a konyhába”  kifejezés?

Hát egy párszor már elhangzott, de nem igazán hatottak meg. Sajnos igen nagy az előítélet! Sokan azt hiszik, hogy a lányok nem tudnak játszani, pedig sokszor jobbak, mint a fiúk többsége, ami talán annak is köszönhető, hogy a nők több irányba tudnak figyelni. Viszont valahol megértem őket, hisz biztos kellemetlen érzés, ha egy csaj „rakja romba” őket éppen miden..  Jó megoldás lenne szerintem, ha indulna egy női LCS is, így egyik nem sem sérülne. A fiúk becsülete nem szenvedne csorbát, és a lányok sem kapnának negatív kritikát.

 1966678_10152269173172505_683847521_n-608x325

Hamarosan itt a LoLfoglalás. Meg lehet majd ott téged találni, lefoglaltad már a jegyed?

Pont aznap van egy másik rendezvény, az OVS fesztivál, amin az Esports-Gear-rel együtt fogunk részt venni, így aki szeretne velem találkozni, ott megtalál. De a következőre mindenképpen el fogok menni, hisz hatalmas dolog, hogy végre Magyarországon is megrendezésre kerül a Riot közreműködésével egy ilyen szintű verseny! Úgyhogy aki gamer, és nincs életbevágóan fontos dolga, az szerintem menjen el, biztosan nagy élmény.

 

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre. Esetleg üzennél valamit a League of Legends Magyarország olvasóinak?

Köszönöm a lehetőséget a League of Legends Magyarországnak, illetve köszönöm azoknak is, akik végig olvasták az interjút. Köszönöm azoknak, akik már követik a Facebook oldalamat és támogatnak, és előre köszönöm azoknak is, akik még csak most fognak. Hajrá Esports!

Kövessétek Larax-ot, vagy lájkoljátok a facebookon!

www.instagram.com/lizapinter
www.facebook.com/laraxstar
www.twitter.com/liza_pinter
www.facebook.com/esportsgear