League of Legends

Dzsungelezés season 5-ben

PD14034225_image-1_2872851b

Van egy hely, ahol még szerintem Bear Grylls sem járt, így megpróbálok én pár hasznos tanácsot leírni nektek a pre-seasonos dzsungel szerepről. 

Ki a jó dzsungeles hős?

Sorra veszünk pár dolgot azelőtt, hogy megválaszolnám ezt a kérdést. Nem árt a lobbyban figyelgetni a pickeket és annak fényében választani. Látod, hogy olyan hősöket választanak ami erős a játék korai szakaszában? Bátran válassz olyan hőst aminek egy kicsit nehézkes a korai játékmenete, viszont a játék végső fázisában igen erős része a csapatnak.
Ez igaz fordítva is, ha gyenge az ösvények korai játéka akkor olyan hős kell, ami nagyban tudja kompenzálni ezt. Ezen tények fényében vegyünk végig pár közkedvelt dzsungeles hőst.

Lee Sin

Kijelenthetjük, hogy a legnagyobb választási aránynak örvendő dzsungel hős és ezt a kiváltságát az új dzsungel debütálásával sem vesztette el. Ennek több oka van. Erős korai rajtaütésekkel lehet bombázni az ösvényeket és viszonylag könnyedén tisztítja a dzsungelét. A játék kései szakaszában remek off-tank szerepet lehet vele játszani és hatásos tömegirányítási képességekkel segíthetjük csapatunkat. Itt megjegyezném, hogy ebben a cikkben nem térek ki a hősök képességeire, és játékmenetbeli metájára. Ezeket a dolgokat majd külön az adott hősről szóló cikkben taglaljuk.

Jarvan IV

Lee-hez viszonyítva neki kicsit nehézkesebb a játék korai szakaszában érvényesülni, de igen erős és hatékony hős a játék középső és végső szakaszában. Végső képességével látványos kombinációkat lehet produkálni és off-tank mivolta megkérdőjelezhetetlen.

Master Yi

A Leauge of legends talán legvitatottabb hőse. Egyesek szerint el kéne távolítani a játékból, mások azt mondják, hogy elengedhetetlen a feljebb jutáshoz. Személyes véleményem az, hogy ha valami túl erős a játékban azt nerfelik. Más dolog az, ha bizonyos hősöket nehezebb megállítani. Yi egy kábítás után szabad préda. Érdemes számításba venni azt is ha Yi-vel dzsungelezünk tankos top és támogató legyen a csapatban.
Ez a három hős az op.gg alapján a leggyakrabb választott dzsungeles karakter.

Az egyensúly

Dzsungelesként hatalmas nyomás nehezedik rád, ezt bizonyítja az, hogy a tárgyak sokszínűsége és a sújtás multifunkcionális használata komoly választások elé állít. Valljuk be, ha nem kedvező a meccs korai szakasza általában a dzsungeles számlájára írja a csapat többi tagja. Aki ezt a nyomást nem tudja kezelni az ne válassza ezt a szerepet. A toppos Riven most küldött el melegebb éghajlatra, ezért nem gankelek neki. Ez nem járható út. Nyelni kell egyet és segíteni kell a csapatot. Azok a szerepek ahol minion farmolással foglalkoznak a játékosok nem mindig nézik a kis térképet. Míg egyik szörnytől a másikig megyünk nézzük és ha problémát érzékelünk pingeljük azt. Ezt gyakran a támogató is meg teszi, de nem árt az óvatosság. Ha jól állnak az ösvények és a dzsungelünk is tiszta gondolkozhatunk counter jungel tevékenységben. Véleményem szerint az erre ki alakított tárgy nem túl hasznos, de meg lehet próbálni. Kinek mi. Lényegében próbáljuk meg összességében nézni a térképet. Arra gondolok, hogy amikor ösvényen játszok akkor egy kis részét nézem a játéknak. A dzsungel szerepkörébe tartozik a globális rálátás. Vegyük észre a kritikus helyeket sötét foltokat az adott játékba és kérjük csapatunk segítségét ezek korrigálásához. Ha kész érvekkel szolgálunk (Sona légy szíves wardold a sárkányt mert a supportal karöltve az ellenfél Nunu könnyedén leviszi a 10. percben) soha nem mondanak nemet és ezzel már elvetettünk egy apró magot amiből szépen fog növekedni a csapat játék ami tudjuk, hogy növeli esélyünket a győzelemre.

A sárkány

A Riot ígéretéhez híven sokszínű sárkány control taktikákat szolgáltatott pre-seasonben. Ezt rengeteg dolog befolyásolja. Akár egy botos minion hullám kedvező letisztítása vagy egy jól elhelyezett ward. Nagyban számít a dzsungeles mivolta és gyors reagálása. Én dzsungelesként mindig wardolom a sárkányt, mert az a hitvallásom, hogy az én feladatom annak felügyelete. Gondoljunk bele abba, hogy a támogató elsődleges feladata az lövész megvédése, ezért nem mindig ügyel a sighstone korlátaira. Van, hogy észre sem veszi, de kiüti a saját wardját a sárkánytól egy ösvény bokorba elhelyezett ward lerakásával. Ezek a kis dolgok képesek meccseket eldönteni, mert most értékes buffokért megy a harc, nem pedig aranyért amit egyéb forrásból is meg lehet szerezni.

Baron Nashor

A játék megnyéréséhez vezető kulcsofontosságú lépés, vagy pont ellenkezőleg? Baron egy „noob mágnes”? Sok a változó és megannyi lehetőség a játék bizonyos szakaszaiban. Vannak állandó dolgok is. Tartsuk folyamatos vision alatt és csak akkor vállaljuk be ha 100%, hogy a miénk lesz a gold és az értékes buff.Ne adjuk más kezébe az irányítást akkor kezdjük el, ha mi jónak látjuk és vegyük figyelembe, hogy a nexus lerombolása a cél és olykor kihagyhatjuk Nashor megölését.

Összegzés

A Riot nem könnyítette meg az amúgy sem egyszerű dzsungeles életet. Törekedj a precíz és a „valamit valamiért” játék játszására. Ha kell gyakorolj és nézz videókat vagy streamet.
Ha van rá igény a későbbi cikkek folyamán pontosan kitérek bizonyos fázisokra és szemlétetem azt videókkal is.

A siker kísérje utad idéző!

Exit mobile version